Gibraltar

193 km. fra Nerja finder du Gibraltar. Spaniens erobring i 1492 blev slutningen på syvhundrede års styre af maurerne. Gibraltar blev overdraget til Storbritannien af Spanien i 1713 i henhold til Utrechttraktaten. Formelt blev Gibraltar en britisk koloni i 1830. Der blev afholdt folkeafstemninger 1967 og 2002, hvor indbyggerne havde lejlighed til at stemme om deres statslige tilhørsforhold. Trods stort spansk pres stemte et stort flertal af Gibraltars borgere for at forblive under den engelske krone. I 1967 stemte 12.138 (99,6 %) for fortsat tilknytning til Storbritannien og 44 stemte imod. I 2002 var det 99 %.

Gibraltar ligger ved Gibraltarstrædet, som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet. Arealet er 6,5 kvadratkilometer, og området grænser op til Spanien på 1,2 km. Kystlinjen er 12 km lang. Højeste punkt er Gibraltarklippen, der er 426 m høj. Klippen er Gibraltars største attraktion med det tilhørende naturreservat Upper Rock Nature Reserve med de berømte aber. Mulighederne for at komme op på klippen er store: der er mange minibusser og chauffører, som tilbyder en tur op på klippen for at se alt, hvad der hedder historie og de specielle aber. Det er også muligt at komme op på klippen med Gibraltars svævebane Cable Car Gibraltar.

Den starter i den Botaniske Have.

Østsiden på den op til 426 meter høje halvø er stejl. På den jævnt skrånende vest side ned mod Bahía de Algericas ligger hovedbyen Gibraltar med havnen beskyttet bag store moler. Gibraltar forbindes med Spanien ved en lav, smal landtange La Linea. Her ligger koloniens lufthavn. Halvøen har kun få forekomster af grundvand, hvorfor vandforsyning bl.a. løses ved opsamling af regnvand.

I 2009 havde Gibraltar ca. 29.000 indbyggere af flere etniske grupper: spaniere, briter, maltesere, portugisere og andre. De fleste tilhører den romersk-katolske kirke. Det officielle sprog er engelsk.

Den britiske krone repræsenteres i Gibraltar af en guvernør udpeget af dronning Elizabeth.

Den praktiske lovgivning fastlægges af et parlament på 17 folkevalgte medlemmer.

På turen til og fra Gibraltar kommer du forbi nogle af Costa del Sols store turiststeder Torremolinos, Fuengirola mv.