Et dansk ferieparadis på Solkysten i Spanien

UDSIGT TIL MIDDELHAVET OG RIGTIG MANGE SOLSKINSTIMER. MANGE DANSKERE VÆLGER SOLKYSTEN I SPANIEN, NÅR DE SKAL KØBE EN FERIEBOLIG. MADS RUGLYKKE ER EN AF DEM, MEN HAN ER GÅET SKRIDTET VIDERE OG HANS FAMILIE OG ANDRE DANSKE FAMILIER FÅR NU NYBYGGET ENERGIRIGTIGE FERIEBOLIGER HELT EFTER DERES EGNE ØNSKER.

El Mirador er et byggeri, der skyder op på en bjergside mellem byerne Nerja og Torrox Costa. Byen Nerja blev i 2016 kåret til Spaniens mest charmerende kystby. I området er der over 350 spisesteder. Derudover har Nerja den populære strand Burriana Beach, hvor det vrimler med strandbarer og vandaktiviteter. Dette område med bjerge og udsigt til Middelhavet er mange danskere faldet for. En af dem er Mads Ruglykke fra Brande, der sammen med tre andre familier købte ferieboliger her for 10 år siden. Men med tiden er der vokset et stort ønske frem.

- Vi kunne godt tænke os at få mere indflydelse på de faciliteter, vi gerne vil have er der, når vi skal holde ferie, blandt andet en opvarmet pool, welness og mulighed for at dyrke fitness. Så for tre år siden opstod tanken om at lave vores eget sted med ferieboliger i topklasse, hvor vi selv skal bo og har indflydelse, fortæller Mads Ruglykke, stifter og direktør for det spanske firma FAD, der står bag projektet.

Danske familier får ønskeboliger

Han og de andre danskere fandt et byggeprojekt, der var gået i stå, med den perfekte beliggenhed, men ejeren var i første omgang ikke interesseret i at sælge.
- Men så kom der et Til Salg skilt op, og vi reserverede det sidste år i maj. Nu er vi 12 danske familier, som har købt 17 ferieboliger og alle er med på at lave et sted, der lever op til vores egne ønsker, siger han. I øjeblikket er 75% af de 39 huse, der skal være klar til indflytning slut 2019 eller start 2020, solgt eller reserveret. Husene koster fra omkring 2,5 million kroner og opefter. Husene i El Mirador har 3 værelser og er lavet med 3 til 4 terrasser, hvor man kan nyde solen morgen, middag og aften. Alle husene har havudsigt og er tæt på vandet. Poolområdet har sol hele dagen og udsigt til Middelhavet. Området bliver et resort, hvor der er lagt vægt på tryghed for beboerne.

- Husene har ikke været på markedet endnu. Nu er vi gået ud for at få flere familier med. Det har vi blandt andet gjort ved et informationsmøde i Aarhus, hvor 80 deltog, og hvor de havde mulighed for at møde os og mange af leverandørerne til projektet, siger han.

Går ikke på kompromis

Mads Ruglykke havde en Sportsmaster i Brande, som han solgte til en kapitalfond, og han har haft med ferieboliger i Spanien og Thailand at gøre gennem flere år.

- Det der adskiller det her projekt fra andre er, at vi selv har investeret i huse, som vi vil bo i, så vi er selvfølgelig interesserede i, at det hele bliver så optimalt som muligt. Vi går ikke på kompromis med materialer og løsninger, siger han. Husene bliver udstyret med køkkener fra Nordic Muebles, der er et danskejet køkkenfirma, som ligger 50 minutters kørsel fra projektet.

- Husejerne kan selv tage en snak med køkkenfirmaet og få opfyldt deres ønsker til køkkenet, siger han.

Godt kendskab til spanske forhold

Mads Ruglykke fortæller, at hvis man ønsker at købe et af husene i projektet, så skal man komme med 30% af prisen i udbetaling, der kan betales over 18 måneder.

- Vi kan så hjælpe med kontakt til lokale banker, hvor flere har vist interesse for projektet, eller danske kreditforeninger, der er aktive i omr.det, som kan st. for resten af finansieringen, når husene står klar, understreger han. Udover Mads Ruglykke, er André Medianfar og Antonio Fog, der begge har opholdt sig og lavet projekter i 20 år i Spanien, men er bosat i Danmark med deres familier, tilknyttet El Mirador som projektmagere.

- De har mange års erfaring med projekter hernede, og kender betingelserne og taler sproget, siger Mads Ruglykke. Stærk styregruppe For at kvalitetssikre forløbet yderligere frem til indvielsen, er der lavet en styregruppe, som er sammensat af medejere af FAD. I styregruppen sidder som formand Peer Leth, adm. direktør i Troldtekt A/S, Erik Vinther, director i Novo Nordisk og Carsten Christensen, direktør, Brande Entreprenør Service ApS.

- Det er kompetente folk, der kigger alle kontrakter efter, og det giver køberne en stor sikkerhed. Der bliver også etableret en velfungerende ejerforening efter dansk model, når byggeriet er førdig, siger Mads Ruglykke.

Fælleshus til grill og sammenkomster

Byggeriet kommer til at best. af moderne og indretningsvenlige boliger med .bne k.kkenalrum. Stuen er med panorama energivinduer, s. udsigten kommer til sin ret. Der er 3 v.relser i alle huse samt klimaanl.g. F.llesomr.derne best.r blandt andet af et stort f.lleshus.

- Det giver mulighed for, at beboerne kan samles til grill-hygge eller andre sammenkomster. Det er min erfaring hernede fra, at det er en efterspurgt mulighed, siger han.

Godt tidspunkt for investering
Mads Ruglykke oplyser, at tiden er optimal i forhold til investeringer i Spanien, hvor markedet har været helt i bund men er nu på vej op.

- Priserne er gunstige lige nu, og der er samtidigt mulighed for en god pris på et hus i projektet. Hvis man køber nu, kan man typisk spare ca. 50-100.000 euro i forhold til et køb, når projektet er færdigbygget, siger han.

Fokus på energiforbrug
I projektet El Mirador har man stor fokus på energiforbruget primært strøm og vand, som er de forbrugskilder, der har indflydelse på driftsomkostningerne. For en bedre energiudnyttelse, har man kig på materialer til byggeriet, der både kan skærme for solen men også udnytte den energi, som det solrige klima kan levere. Der bliver installeret varmepumpesystemer og solfangere til opvarmning af brugsvand og pool.

- Der arbejdes på et system til opsamling af regnvand, så vi ikke er så sårbare, hvis der skulle være længere perioder, hvor de spanske vandreservoirer er på et minimum, og der laves restriktioner på vandforbruget. Det giver os også mulighed for kunne rense vandet, så det kan blive drikkevandskvalitet. Det samme vil vi gøre med det klorholdige lokale vand, siger han og fortsætter:

- Det kræver en del godkendelser at overholde den spanske lovgivning for energisystemer og vandopsamling, og vi arbejder lige nu på at få de sidste på plads.

Naturlig køling
Boligerne bliver udstyret med KNX systemet, der er et intelligent fælles netværkssystem, som kan få alle systemer til at kommunikere. Det skal være med til at sikre en optimal effektivisering af energiforbruget.

- Ved at integrere yderlige parametre som for eksempel udnyttelse af kølig natteluft til nedkøling af en varm bygning med ventilation og styring af solgardiner via en vejrstation, kan vi i El Mirador få markante besparelser på energiforbruget. Vi vil arbejde på, at husene bliver CO2-neutrale, understreger han.

Årligt bidrag til fællesomkostninger bliver minimalt
Hele KNX systemet implementeres i El Mirador i tæt samarbejde med specialisten BMS Consult lås, som er danskejet med base på Costa del Sol. De mange energirigtige tiltag, kommer også til at betyde en mærkbar besparelse for ejerne.

- Andre steder betaler man et højt bidrag på cirka 20.000 kr. om året for en feriebolig til fællesomkostninger. Det bidrag arbejder vi på at kunne reducere til et minimum ved hjælp af de mange grønne tiltag, understreger han.

Potentiale for udlejning
Hvis man kunne tænke sig at leje sin feriebolig i El Mirador ud, så er der skabt gode rammer for det. Et udlejningskontor skal stå for udlevering af koder samt servicere de gæster, derommer for at holde ferie i ejernes huse.

- Vi har lavet en aftale med udlejningsbureauet Rinconrent.dk, som er ejet af danskere. Det vurderes at udlejningen af et hus i El Mirador kan indbringe op til et niveau mellem 120.000 og 170.000 kroner årligt, oplyser Mads Ruglykke. El Mirador vil også i samarbejde med Rinconrent.dk lave indsatser, der kan tiltrække grupperejser, cykelhold og foreninger, som kunne tænke sig at tilbringe tid på Solkysten.

Mange flyafgange
Mads Ruglykke glæder sig til, at endnu flere danskere får mulighed for at holde ferie i området i deres egen feriebolig.

- Det er ikke så overrendt her som vest for Malaga, og der er 8 minutters gang fra husene til den lokale strand. Klimaet er fantastisk, fordi vi har bjergene, der holder på varmen, og så er der masser af flyafgange fra Danmark til fornuftige priser. Jeg har lige været af sted for knap 600 kroner for en returbillet, men i højsæsonen skal man nok regne med at skulle betale det dobbelte, siger Mads Ruglykke.