Almunécar – Badebyen med balkon mod Afrika

Øst for Malaga skifter solkysten navn til Costa Tropical. Og tropisk fornemmelse er her – ikke mindst i byen Almunécar, som har bevaret sit folkeliv trods masseturismen. Byens historiegår helt tilbage til fønikerne 800 f.v.t., men det meste af den indre by er fra 1800-tallet. De 30.000 indbyggere kan nyde sydkystens bedste mikroklima, og mange tropiske planter gror her.
Almunécar ligger små 25 km. fra Nerja, og der er halvanden time i bil til Málagas lufthavn, hvilket har holdt den værste masseturisme væk til fordel for et mere typisk, lokalt liv. Her er dog et pænt stort udbud af strandhoteller og ferieressorter. Det siger også lidt om byen, at her findes en engelsk-skandinavisk butik, som bl.a. sælger sovsekulør og gule ærter.

Almuécar har stolte traditioner som handelsby. Det mærker man, når man går gennem de snævre hovedgader i centrum, hvor butikker med tøj, sko, keramik og delikatesser ligger tæt. Lige om hjørnet ved den centrale Plaza de la Constitución – som er et hyggeligt frirum med barer, cafeer og slanke palmer – finder man flere af byens mest interessante forret-ninger, bl.a. et lokalt flamencokjoleskrædderi, en marokkansk læder- og keramikforhandler samt delikatesse- og vinbutikken La Gloria, hvor man kan gøre gode køb. Gå også en tur rundt i sidegaderne med slidte facader og de flotte palmer.

Den botaniske have

Fønikerne anlagde en fiskekonserveringsfabrik i Almunécar. Ruinerne af dette over 2.000 år gamle anlæg er blotlagt i bykernes udkant, og lige ved siden af finder man den botaniske have Parque el Majuelo. Her strutter meterhøje palmer side om side med sjældne træer fra Afrika og Sydamerika, som det næsten tropiske mikroklima tillader. Store gummitræer og andre vækster med knudrede stammer og rødder, der ligner noget fra en eventyrfilm er en fryd for øjet. Trænger man til ro og skygge for den skarpe sol, er haven et perfekt hideaway. Det har lokale, kortspillende mænd og enkelte børnefamilier også fundet ud af.

 

Stranden
Mængden af små fiskerbåde taler deres tydelige sprog: De elsker fisk og skaldyr i Almunécar. Når det er sagt, så er stranden i dag først og fremmest badegæsternes. Sæsonen er lang, og barer med tilhørende liggestole og parasoller breder sig langs den flere hundrede meter lange strand. Palmer-nes blade vajer i brisen, der drikkes fadøl, spises paella og is og bades i det indbydende vand.

 

Handel og marked
Allerede lidt væk fra de overdækkede haller summer byen af liv med tæt trafik og koner, der bærer på tunge indkøbsposer langs palmeboulevarderne. De madglade andalusere snyder ikke sig selv for en tur på det store kød- og grøntmarked, der regnes for et af egnens allerbedste. Byen har været et vigtigt handelscenter i næsten 3.000 år, og det store marked har slået dørene op til de enorme madhaller. Glinsende rejer, strandkrabber og hjertemuslinger ligger side om side med sølvfunklende dorader og sardiner. Midt i det hele dominerer en saftig blok af mørkerødt tun og en hel gråhaj med store, stirrende øjne. Køen ved fiskeboden er lang, og mens husmødre bestiller ansjoser og blæksprutter på stribe, skærer fiskehandlerens assistent fileter ud med hurtige snuptag. Markedet har åbent alle ugens dage